BLOG-WiP-plafo-planes-de-son-thumb.jpg

Plafó Panoràmic de Planes de Son

Aquest ha estat un dels projectes més complexes i que més temps de desenvolupament ha requerit dels que hem portat a terme en els darrers anys de l’Estudi. Han estat pràcticament 18 mesos des del primer dia que vam començar a parlar d’aquest plafó immersiu de grans dimensions fins a finals d’estiu del 2009, quan finalment es va col·locar al seu lloc. Moltes hores de feina per superar els diferents contratemps que van sorgint en un projecte d’aquest tipus, un procés llarg i amb èxit que estem orgullosos d’explicar.

Idea i planificació Afegint immersió a un plafó informatiu

Inicialment l’encàrrec és crear un plafó informatiu de les vistes panoràmiques que hi ha des de la teulada del Centre de Natura de Les Planes de Son (actualment MónNatura Pirineus) que permetés als visitants ubicar-se en l’entorn proper. Aquest ha d’indicar els diferents punts d’interès del voltant, com ara pics, valls, boscos i estructures de l’edifici. A aquesta idea inicial cal afegir els requeriments imprescindibles que cal tenir en compte:

  • Apte i comprensible per a tots els públics.
    En el Centre s’hi allotja habitualment gent de totes les edats i característiques diferents, que han de tenir accés al plafó i entendre els continguts de forma autònoma i immediata.
  • Integrat en l’espai i resistent.
    El Centre de Natura està ubicat al Pallars Sobirà, a 1.530 metres d’alçada, i el plafó situat a l’exterior ha de suportar condicions climàtiques adverses (neu, fred, vent i sol).

Amb l’objectiu de complir aquests requeriments i crear un plafó informatiu característic i diferent als habituals, la nostra proposta passa per desenvolupar un plafó panoràmic de 360 graus.

L’usuari s’ha de situar al centre per llegir els continguts en totes direccions d’una forma molt més immersiva i entenedora que en els típics plafons horitzontals. Dissenyat a una alçada i amb una inclinació apte per a nens i adults, i amb una entrada amb la mida necessària per a una cadira de rodes i espai per a grups petits, el primer punt dels requeriments queda cobert.

Per integrar el projecte en l’entorn utilitzem una base circular de pedra, típica construcció de la zona, amb el plafó circular d’acer corten a sobre. Aquests materials són resistents als canvis de temperatura, al sol i la pluja, el seu acabat no el fa destacar en l’entorn i el perfil inclinat evita acumulacions de neu.

Amb aquesta primera proposta, ja podem treballar sobre el terreny.

 

Plafó Panoràmic Planes de Son. Primera versió, Octubre 2008.

Plafó Panoràmic Planes de Son.
Primera versió, Octubre 2008.

Presa de mostres Ubicant tot allò que volem mostrar

Un cop a lloc i la ubicació exacte on situarem el plafó, tenint en compte l’accessibilitat i el recorregut del sol per minimitzar les ombres, cal prendre les mesures per referenciar els punts del plafó. Per fer-ho, utilitzem unes fustes tallades a mida reduïda del plafó final amb la mateixa forma circular, i des del centre calculem els angles dels diferents punts d’interès. Cal fer-ho dos cops, després d’adonar-nos pels fums i olors que la situació que hem escollit queda molt a prop dels extractors de la cuina de la planta inferior, i a migdia estan a ple rendiment. Així que desplacem el centre del plafó una vintena de metres i tornem a georeferenciar tots els punts.

Novembre 2008

 

Enllestits tots els punts i revisades les dades de les fustes, aprofitem abans de que es faci fosc per prendre una sèrie de fotografies, per crear unes panoràmiques de 360 graus des del centre exacte de la ubicació del plafó. Aquestes seran les referències pels perfils de les muntanyes que haurem de traslladar al plafó.

Amb tot aquest material, ja podem passar al procés de disseny final.

Resultat de la Panoràmica

Ratolí | Fletxes    Roda ratolí | Ctrl/Shift

Disseny del Plafó Convertint les dades en línees

Aquest és un procés llarg i dificultós fins obtenir el disseny final. L’objectiu és projectar els perfils de les panoràmiques i orientacions de les fustes de la presa de mostres al plafó, tenint en compte les inclinacions i deformacions per la forma de con truncat que té.

També es preveuen possibles problemes, i decidim descartar la primera opció de crear el plafó d’acer d’una sola peça, circular i blincada, per ser poc pràctic en el procés de construcció, transport i muntatge. Per solucionar-ho dividim el plafó en 13 trossos i fem els ajustaments necessaris fins obtenir el disseny final, un procés massa tècnic que queda molt ben explicat en el document final amb les conclusions i el disseny a construir.

Disseny Final

 

Download the PDF file Disseny Plafó Planes de Son.

 

El disseny final és un plafó circular amb un diàmetre exterior de 3 metres, una zona interior circular de 1,5 metres i una inclinació de 20 graus.

Abans d’iniciar el procés de fabricació, imprimim unes lones a mida real amb el disseny final, per realitzar una darrera revisió de totes les dades en la seva ubicació final. Comprovat que tot és correcte i realitzats petits retocs finals, com afegir unes plaques addicionals amb els punts cardinals o arrodonir les cantonades de l’entrada per evitar lesions, el projecte està llest per entrar en la seva fase final.

Maig 2009

 

Construcció i muntatge Convertint el disseny en acer i pedra

Les diferents peces es realitzen en una empresa metal·lúrgica de Girona, utilitzant planxes d’acer corten de 10 mm de gruix. Les planxes es tallen amb làser per donar la forma necessària i afegir els perfils. Aquests travessen completament el gruix de les plaques, per assegurar la lectura i evitar acumulacions d’aigua i neu, i per això anteriorment s’ha realitzat la tasca de revisar tots els traços per assegurar la discontinuïtat del tall, i evitar partir les planxes o crear forats en les lletres. A banda també es realitzen un seguit de peces retolades en el mateix acer de 3 mm, pels indicadors complementaris.

Juny 2009

 

Tot aquest material es transporta fins al Centre i es solda a l’estructura, per acabar amb la darrera fase: la col·locació final. Un cop comprovat que el plafó està en la situació i orientació correcta (sobre una petita plataforma plana prèviament formigonada), es construeix al voltant el peu de pedra circular, que serveix per fixar i tapar l’estructura d’acer, integrant el plafó en l’entorn. En aquest punt està llest per soldar els rètols complementaris al plafó (els punts cardinals i direcció d’altres espais naturals propers) i polir tota la superfície.

És el moment per entrar al centre del plafó per comprovar que tots els punts estan correctament ubicats i poder respirar tranquils. Les sensacions a l’interior del plafó panoràmic són molt bones, on tot coincideix, i és realment un exercici d’immersió en l’entorn.

Agost i Setembre 2009

 

Amb el plafó ja fixat en la seva posició final, només queda el detall final: aplicar una capa de pintura especial que accelera el procés de rovellament de l’acer corten, que és el que li dóna el seu acabat final, totalment mat i de color marronós. Amb el pas del temps aquesta tonalitat cobreix tota la superfície fins ser totalment uniforme.

Setembre 2009

Conclusió Immersiu és millor

El resultat final del plafó panoràmic és molt encertat i encaixa perfectament en l’estil del Centre de Natura. Esdevé una nova forma de mostrar l’entorn de manera immersiva i apte per a tots els públics, i és resistent a les dures condicions de l’alta muntanya.

Cal agrair a tota la gent que ens ha ajudat en el desenvolupament d’aquest projecte: Enric S. per la coordinació, Gemma L., Jaume L. i Thais D. per la presa de mostres, Josep A. i Àngel M. per l’assessorament tècnic, a la direcció del Centre i al paleta i ferrer de Sort per la seva col·laboració.

Sense dubte ha estat un projecte llarg i complex que alegrement tornaríem a repetir. I ara sempre que viatgem per la zona ens acostem al Centre a comprovar com evoluciona l’estat el plafó panoràmic.

 

Gener 2010
Febrer 2010
Juny 2010

 

LEAVE A REPLY

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *