BLOG-WiP-plafo-planes-de-son-thumb.jpg

Plafó Panoràmic de Planes de Son

Aquest ha estat un dels projectes m√©s complexes i que m√©s temps de desenvolupament ha requerit dels que hem¬†portat a terme en els darrers anys de l’Estudi. Han estat pr√†cticament 18 mesos des del primer dia que vam comen√ßar a parlar d’aquest plaf√≥ immersiu de grans dimensions fins a finals d’estiu del 2009, quan finalment es va col¬∑locar al seu lloc. Moltes hores de feina per superar els diferents contratemps que van sorgint en un projecte d’aquest tipus, un proc√©s llarg i amb √®xit que¬†estem orgullosos d’explicar.

Idea i planificació Afegint immersió a un plafó informatiu

Inicialment l’enc√†rrec √©s crear un plaf√≥ informatiu de les vistes panor√†miques que hi ha des de la teulada del Centre de Natura de Les Planes de Son (actualment M√≥nNatura Pirineus) que permet√©s als visitants ubicar-se en l’entorn proper. Aquest ha d’indicar els diferents punts d’inter√®s del voltant, com ara pics, valls, boscos i estructures de l’edifici. A¬†aquesta idea inicial cal afegir els requeriments imprescindibles que cal tenir en compte:

  • Apte i comprensible per a tots els p√ļblics.
    En el Centre s’hi allotja habitualment gent de totes les edats i caracter√≠stiques diferents, que han de tenir acc√©s al plaf√≥ i entendre els continguts de forma aut√≤noma i immediata.
  • Integrat en l’espai i resistent.
    El Centre de Natura est√† ubicat al Pallars Sobir√†, a 1.530 metres d’al√ßada, i el plaf√≥ situat a l’exterior ha de suportar condicions clim√†tiques adverses (neu, fred, vent i sol).

Amb l’objectiu de complir aquests requeriments i crear un plaf√≥ informatiu caracter√≠stic i¬†diferent als habituals, la nostra proposta passa per desenvolupar un plaf√≥ panor√†mic de 360 graus.

L’usuari s’ha de¬†situar al centre per llegir els continguts en totes direccions d’una forma molt m√©s immersiva i entenedora que en els t√≠pics plafons horitzontals. Dissenyat a una al√ßada i amb una inclinaci√≥ apte per a nens i adults, i amb una entrada amb la mida necess√†ria per a una cadira de rodes i espai per a grups petits, el primer punt dels requeriments queda cobert.

Per integrar el¬†projecte en l’entorn¬†utilitzem una base circular de pedra, t√≠pica construcci√≥ de la zona, amb el plaf√≥ circular d’acer¬†corten a sobre. Aquests materials s√≥n resistents als canvis de temperatura, al sol i la pluja, el seu acabat no el fa destacar en l’entorn i el perfil¬†inclinat evita acumulacions de neu.

Amb aquesta primera proposta, ja podem treballar sobre el terreny.

 

Plafó Panoràmic Planes de Son. Primera versió, Octubre 2008.

Plafó Panoràmic Planes de Son.
Primera versió, Octubre 2008.

Presa de mostres Ubicant tot allò que volem mostrar

Un cop a lloc¬†i la ubicaci√≥¬†exacte on situarem el plaf√≥, tenint en compte l’accessibilitat i el recorregut del sol per minimitzar les ombres, cal prendre les mesures per referenciar els punts del plaf√≥. Per fer-ho, utilitzem unes fustes tallades a mida redu√Įda del plaf√≥ final amb la mateixa forma circular, i des del centre calculem els angles dels diferents punts d’inter√®s.¬†Cal fer-ho dos cops, despr√©s d’adonar-nos pels fums i olors que¬†la situaci√≥ que hem escollit queda molt a prop dels extractors de la cuina de la planta inferior, i a migdia estan a ple rendiment. Aix√≠ que desplacem el centre del plaf√≥ una vintena de metres i tornem a georeferenciar tots els punts.

Novembre 2008

 

Enllestits tots els punts i revisades les dades de les fustes, aprofitem abans de que es faci fosc per prendre una sèrie de fotografies, per crear unes panoràmiques de 360 graus des del centre exacte de la ubicació del plafó. Aquestes seran les referències pels perfils de les muntanyes que haurem de traslladar al plafó.

Amb tot aquest material, ja podem passar al procés de disseny final.

Resultat de la Panoràmica

Ratolí | Fletxes    Roda ratolí | Ctrl/Shift

Disseny del Plafó Convertint les dades en línees

Aquest √©s un proc√©s llarg i dificult√≥s fins obtenir el disseny final. L’objectiu √©s projectar¬†els perfils de les panor√†miques i orientacions de les fustes de la presa de mostres al plaf√≥, tenint en compte les inclinacions i deformacions per la forma de con truncat que t√©.

Tamb√© es preveuen possibles problemes, i decidim descartar la primera opci√≥ de crear el plaf√≥ d’acer d’una sola pe√ßa, circular i blincada, per ser poc pr√†ctic en el proc√©s de construcci√≥, transport i muntatge. Per solucionar-ho¬†dividim el plaf√≥¬†en 13 trossos i fem els ajustaments necessaris fins obtenir el disseny final, un proc√©s massa t√®cnic que queda molt ben explicat en el document final amb les conclusions i el disseny a construir.

Disseny Final

 

Download the PDF file Disseny Plafó Planes de Son.

 

El disseny final és un plafó circular amb un diàmetre exterior de 3 metres, una zona interior circular de 1,5 metres i una inclinació de 20 graus.

Abans d’iniciar el proc√©s de fabricaci√≥, imprimim unes lones¬†a mida real amb el disseny final, per realitzar una darrera revisi√≥ de totes les dades en la seva ubicaci√≥ final. Comprovat que tot √©s correcte i realitzats petits retocs finals, com afegir unes plaques addicionals amb els punts cardinals o arrodonir les cantonades de l’entrada per evitar lesions, el projecte est√† llest per entrar en la seva fase final.

Maig 2009

 

Construcció i muntatge Convertint el disseny en acer i pedra

Les diferents peces es realitzen en una empresa metal¬∑l√ļrgica de Girona, utilitzant planxes d’acer corten de 10 mm de gruix. Les planxes¬†es tallen amb l√†ser per donar la forma necess√†ria i afegir els perfils. Aquests travessen completament el gruix de les plaques, per assegurar la lectura i evitar acumulacions d’aigua i neu, i per aix√≤ anteriorment s’ha realitzat la tasca de revisar tots els tra√ßos per assegurar la discontinu√Įtat del tall, i evitar partir les planxes o crear forats en les lletres. A banda tamb√© es realitzen un seguit de peces retolades en el mateix acer de 3 mm, pels indicadors complementaris.

Juny 2009

 

Tot aquest material es transporta fins al Centre i es solda a l’estructura,¬†per acabar amb la darrera fase: la col¬∑locaci√≥ final. Un cop comprovat que el plaf√≥ est√† en la situaci√≥ i orientaci√≥ correcta (sobre una petita plataforma plana pr√®viament formigonada), es construeix al voltant el peu de pedra circular, que serveix per fixar i tapar l’estructura d’acer, integrant el plaf√≥ en l’entorn. En aquest punt¬†est√† llest per soldar els r√®tols complementaris al plaf√≥ (els punts cardinals i direcci√≥ d’altres espais naturals propers) i polir tota la superf√≠cie.

√Čs el moment per¬†entrar al centre del plaf√≥ per comprovar que tots els punts estan correctament ubicats¬†i poder respirar tranquils. Les sensacions a l’interior del plaf√≥ panor√†mic s√≥n molt bones, on tot coincideix, i √©s realment un exercici d’immersi√≥ en l’entorn.

Agost i Setembre 2009

 

Amb el plaf√≥ ja fixat en la seva posici√≥ final, nom√©s queda el detall final: aplicar una capa de pintura especial que accelera el proc√©s de rovellament de l’acer corten, que √©s el que li d√≥na el seu acabat final, totalment mat i de color marron√≥s. Amb el pas del temps aquesta tonalitat cobreix¬†tota la superf√≠cie fins ser totalment uniforme.

Setembre 2009

Conclusió Immersiu és millor

El resultat final del plaf√≥ panor√†mic √©s molt encertat i encaixa perfectament en l’estil del Centre de Natura. Esdev√© una nova forma de mostrar l’entorn de manera immersiva i apte per a tots els p√ļblics, i √©s resistent a les dures condicions de l’alta muntanya.

Cal agrair a tota la gent que ens ha ajudat en el desenvolupament d’aquest projecte: Enric S. per la coordinaci√≥, Gemma L., Jaume L. i Thais D. per la presa de mostres, Josep A. i √Ängel M. per l’assessorament t√®cnic, a la direcci√≥ del Centre i al paleta i ferrer de Sort per la seva col¬∑laboraci√≥.

Sense dubte ha estat un projecte llarg i complex que alegrement tornar√≠em a repetir. I ara sempre que viatgem¬†per la zona ens acostem al Centre a comprovar com evoluciona l’estat el plaf√≥ panor√†mic.

 

Gener 2010
Febrer 2010
Juny 2010